Tak blíží se ty velikonoční svátky, tak jsem zkusil poprvé upéct beránka 🙂
Ingredience:
- 125 g moučkového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 60 g másla
- 3 vejce
- 250 g hladké mouky
- 2 lžičky kypřicího prášku
- 250 ml smetany ke šlehání (min. 33 %)
Postup:
Do mísy si dáme změklé máslo s oběma cukry a hezky spolu utřeme. poté zašleháme vejce. Šleháme, dokud hmota nehoustne. Pak prosejeme mouku s kypřicím práškem. Přidáme smetanu a promícháme.
Formu na beránka si vymažeme máslem a vysypeme. Těsto nalejeme do přední (obličejové, hlubší) části formy na beránka, ideálně cca 1 cm pod okraj. Přiklopíme druhou polovinou formy.
Pečte v předehřáté troubě asi 50 minut. Před vyndáním opatrně nadzvedněme víko formy a špejlí zkusíme zda je hotovo, pokud na špejli ještě těsto lepí pečeme dál.
Po vyndání z trouby zabalíme na chvíli do vlhké utěrky, pak sejmeme víko a když trochu zchladne, opatrně beránka vyklopíme a necháme zcela vychladnout.
Dobrou chuť.