Perníková chaloupka

Perníková chaloupka

 

Vánoční svátky se rychle přibližují a tak jsem sebral odvahu a poprvé v životě jsem zkusil upéct a postavit perníkovou chaloupku

 

Ingredience:

Perník:

  • 150 g změklého másla
  • 1 kg hladké mouky
  • 4 vejce
  • 200 g moučkového cukru
  • 200 g medu
  • 1,5 lžičky perníkového koření
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1 lžíce kakaa (aby byl perník tmavší)

Na polevu:

  • 340g moučkového cukru
  • 2 bílky
  • citronová šťáva pár kapek

Rozměry dílů na chaloupku:

  • 1x Podložka 24×18 cm – já udělal větší ovál
  • 2x bok 18×8 cm
  • 2x střecha 22×10 cm
  • 2x štít 12×8 cm
  • trojúhelníky mají strany 8,5×8,5×12 cm, nahoře svírající pravý úhel,
  • já osobně jsem štíty a trojúhelníky nedělal zvlášť, ale v jednom kuse.

Postup:

Postup si ideálně rozdělíme na několik dnů:

1.den – Všechny ingredience na perník si dáme do mísy, promícháme a na pracovní desce si vypracujeme těsto. Toto těsto si zabalíme do folie a necháme do druhého dne odpočinout. Z těsta připravíme chaloupku a ještě nám zbyde na další perníčky.

2.den – Si z těsta vyválíme plát tenký cca 3mm a vyřežeme si díly na chaloupku. Jednotlivé díly chaloupky dáváme na pečící papír a pečeme na 180° cca 12min, až začnou krajíčky růžovět, záleží přesně na troubě. Upečené díly necháme ideálně odpočinout do dalšího dne.

3.den – A půjdeme zdobit, bílky určené na polevu smícháme s 2x přes sítko přesypaným moučkovým cukrem, aby se nám neucpávala dírka v pytlíku) a zakápneme citronovou šťávou, Ideální konzistence se musí odhadnout, musí nám to lepit, ale projít malou dírkou ve zdobícím igelitovém pytlíku. Pytlík si naplníme a ustřihneme růžek, aby nám vznikla malinkatá dírka a jednotlivé díly dle fantazie zdobíme. Schne to rychle, takže po dozdobení posledního dílu, si můžeme ozdobit stromečky čí další perníčky a jít stavět.

Na první pokus jsem neriskoval a konstrukci jsem zajistil párátky a slepil polevou. Prý se nakonec povedla..

Nápověda: Jak vytvořit rampouchy? Od shora vytlačujeme z pytlíku více polevy a postupně níž tlačíme méně a méně, až máme rampouch..

 

Přeji úspěšné pečení, krásné prožití vánočních svátků a dobrou chuť.

Můžete zkusit i Domácí kváskový chléb.

 

No votes yet.
Please wait...

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *